Trackkeeper – Android app

Een app die bijhoudt waar je precies loopt, de duur en de afstand.
Het is een concept die al in alle mogelijke maten en vormen bestaat in de App store & Play store. Zelf met de huidige smartwatches en fitness wearables is er een groot aanbod.

Deze app maakte in in mijn 2de jaar op VIVES hogeschool (apps & gamification) in april 2014 als eindopdracht voor het vak Android Development.

Android Trackkeeper - Screenshots 1

De app moest voldoen aan aan enkele vereisten. Hieronder een kleine opsomming van de belangrijkste punten:
– Data offline bewaren in SQLite database
– Webservice aanspreken (JSON/XML)
– Fragments die met elkaar communiceren via de activity door middel van interface callbacks

Het is logisch dat alle loopsessies opgeslagen worden in de database. Via onderstaande string wordt de tabel met loopsessies aangemaakt.

Bij de geschiedenis worden alle loopsessies uitgelezen en in een lijst getoond. Als er op een loopsessie gedrukt wordt, zullen alle gegevens van die ene loopsessie via het ID uitgelezen worden en getoond worden.

De gelopen route wordt gevisualiseerd door Google maps. Hun API gecombineerd met de verzamelde data geeft een kaartje met daarop de gelopen route. Tijdens het lopen wordt de positie bepaald via het gsm signaal van het toestel. Op deze manier moet de gebruiker geen extra kosten maken door 3G te activeren. Door de keuze worden tablets niet ondersteund, maar weinig mensen maken hiervan gebruiken tijdens het lopen door het extra gewicht.

Als webservice koos ik voor de weerdata van www.openweathermap.org omdat elke loper toch graag weet welk weer het is/wordt voordat hij/zij gaat beginnen met lopen.
Via een AsyncTask worden de gegevens opgehaald, verwerkt en getoond aan de gebruiker, inclusief bijhorende foto.

Android Trackkeeper - Screenshots 2

Het mag duidelijk zijn dat deze app visueel niet zo indrukwekkend is, maar dit is ook niet echt mijn ding, hoezeer ik mijn best ook doe. Dit is ook mijn eerste echte app die toch iets van nut heeft (hoogstwaarschijnlijk inclusief fouten).

Hier kunt u de .apk downloaden om de app eens uit te testen. Commentaar en feedback zijn altijd welkom bij apps(@)mattijs.be.
–> Download app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.