Cluedospel – Tablet + web

Genomineerd voor de Bib Web Awards 2014 (onderaan meer info)

De bibliotheek van Waregem had het idee om de bezoeken van de scholen wat interactiever en digitaler te maken. Ze bedachten een cluedospel waarbij de kinderen met een tablet in de hand de bibliotheek verkennen en leren kennen.

Door opdrachten te doen zoals een liedje herkennen via Shazam of een QR code scannen, komen ze te weten wat ze mogen schrappen uit de lijst van mogelijkheden (wie/waar/wanneer/waarmee/waarom).

Startscherm

Om potentiƫle daders te kunnen schrappen uit hun lijstje en om het overzicht te bewaren komt mijn systeem van pas. Alle keuzes die de kinderen maken, worden doorgegeven om zo in de gaten te houden hoever elke groep zit met hun opdrachten. Via het overzicht kunnen zij dit gemakkelijk in de gaten houden.

Overzicht groep

Het overzicht (zie foto hieronder) leent zich perfect tot het projecteren ervan. Door automatisch te scrollen en te vernieuwen komen alle groepen aan bod en zijn ze voor iedereen zichtbaar. Zo weet elke groep hoever de andere groep al staat bij hun zoektocht.

Overzicht

Beheermodule

In de beheermodule kan de gebruiker (met het correcte wachtwoord) de gegevens wijzigen aan het spel. Het is mogelijk om foto’s, namen en wachtwoorden te wijzigen zonder daarbij iets aan de code te moeten veranderen. Zo kunnen de opdrachten verandert worden en de daarbij horende foto zonder problemen.

Beheersmodule

Wijzigen wachtwoorden

Technische gegevens

Taal: ASP.NET
Data: Foto’s worden opgeslagen op de webserver. Tekst zoals namen en wachtwoorden worden bewaard in XML-bestanden. Hierdoor moet de bibliotheek geen extra database voorzien voor deze functionaliteit.

Bib Web Awards 2014

Tot mijn grote verbazing was dit cluedospel genomineerd door de Bibliotheekschool van Gent voor een Web Bib Award in de categorie “Mediawijs”. Dit was een award voor beste activiteit, project of webtoepassing rond mediawijsheid of informatiegeletterdheid voor kinderen en/of jongeren onder de 18 jaar. Bij de andere genomineerden behoorden de bibliotheek van Leuven, Brussel, Gent en de Koninklijke Bibliotheek.
Jammergenoeg konden we de prijs niet in de wacht slepen, maar het feit dat we al genomineerd waren is voor mij al zeer verbazingwekkend.

Enkele links naar artikelen:
Bib maakt kans op Web Award (Het Nieuwsblad)
Waregemse bib genomineerd voor Bib Web Awards 2014 (Seniorennet)

Artikel Krant van West-Vlaanderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.